Люти чушки, кисели краставички

Бях обещала лесна рецепта за люти чушки и кисели краставички “като му дойде времето”. Е, сега му е времето! 😉

Купувате си ги (лютите чушки и краставичките). Не е речено едновременно да е. Добре ги измивате!
На лютите чушки цепвате леко връхчетата. На краставичките нищо не цепвате 😀 Добавяте копър, целина и каквото друго искате(може бахар, черен пипер, чесън и т.н.) Най-отгоре слагате венче от вишнови клончета барабар с листата! Клончетата са задължителни! Слагате ги в буркани. Каквито имате.
В буркан от домати (става дума за големина на буркана) наливате 1/3 оцет. Добре е да е винен, но и ябълков не е проблем. Внимавайте да не е 9%. Рецептата ми е за 6%! Слагате вътре 1 пълна (!) супена лъжица сол. По-добре морска. По-сигурно е! И 1 пълна супена лъжица захар. Доливате догоре вода. Като не ви стигне – ново бъркало! 😉
Заливате наредените чушки (краставички) в буркана…и готово! Първите 10-на дни каламбуцайте бурканите всеки ден – после от време на време.
Вътре добавям като понамалеят моркови, карфиол, ябълки…Стават ужасно люти и изненадват гостите, ако не са предупредени 😀 На краставичките нищо не прибавям.
Това е. Пробвайте я! Струва си 😉

18 коментара so far »

  1. 1

    astilar said,

    Някакво съотношение поне на краставички към чушки, бихте ли споделила, Мадам?
    И евентуално доматите в какви буркани ги купувате. Пише на етикетите, ама ако Ви е по-приятно ни ги изпейте или нарисувайте. 🙂

  2. 2

    В един буркан чушки, в друг краставичките. Няма съотношение. Колкото искате – толкова 😀
    Mярката за саламурата ми е буркан от „белени домати“. Предполагам, че е 800 мл, а след като сложите чушките (краставичките) наливате от тази течност вътре, докато се напълни буркана догоре. 😉

  3. 3

    За сега това с рисуването ми е тъмна Индия 😀 Графа е специалист по рисунките, ама не иска да ме научи. Да не съм го конкурирала! 😀 😀 😀

  4. 4

    vasilev said,

    Че това и аз ще си го направя.
    Една година си взехме огромна кофа и си направихме кисело зеле в нея, та чушки ли няма да си направим за зимата 😀

  5. 5

    Главно за теб пуснах рецептата 😉 Знам, че си падаш по лютите чушчици 😀 Направи ги! Много хубави стават! 😉

  6. 6

    simplyblue said,

    чакам друга рецепта 😐 ние люто не ядем 😆

  7. 7

    simplyblue, направи си краставички 😉 те не лютят! 😀 A може и друга, но кажи какво те интересува! 😀
    Vasilev, дай го малко по-подробно за кофата! Колко литрова е? Колко зелки събра и т.н.! Не бъди пинтия 😉 Сподели опит! 😀

  8. 8

    simplyblue said,

    краставичките ги предлагай на батето 😆

    знам ли, някоя твоя любима рецепта да речем 🙂

  9. 9

    simplyblue, луда завист ме обзе! Твоята муцунка се смее, а моята е замръзнала в усмивка! Как го правиш? 😀
    Кажи ми, моооооля! И веднага получаваш нещо вкусно и лесно 😉 😀

  10. 10

    simplyblue said,

    хихиихи :mrgreen:

    пишеш думичката lol отпред и отзад слагаш по две точки : без никакви интервали и готово 🙂

    но пък, ако натиснаш редактирай на моят коментар, ще видиш как са изписани муцунките 😆

  11. 11

    vasilev said,

    Добър ден,
    Хм, за зелето… то беше пълна импровизация. Не ни се даваха пари за бидон, а и тогава в Студентски град няма къде да се сложи такъв… Вярно, че там смърди на какво ли не, ама пък и на кисело зелее… Та, аз купих кофата и после проспах правенето на зелето. Зелките бяха нарязъни на четвъртинки. Там каквото се слага като правиш зеле. И това е. Номерът беше капака на кофата да затваря плътно. И понеже никой не се сети на време, че ще трябва да го претакаме с нещо, се стигна до там да каламбичкаме кофата. Това също не беше поверено на мен защото щях да изкъпя всичко наоколо със зелева чорба.
    Спи ми се, отивам да бачкам. Весела седмица 🙂

  12. 12

    Благодаря ти! Идеята с кофата много ми харесва 😉 Ще се възползвам от нея! 😀 Разбрах за какво става дума! 😉

  13. 13

    Svetlina said,

    Аз да питам нещо, което много ме вълнува тая седмица. Децаа правили картофи на фурна, ам не сметнали точно килограмите и по едно вреем имах тенджера обелени и нарязани картофи, които стояха във вода, стояха и загинаха. Ако евентуално някой сглупи пак и му останат около кило картофи и не иска да изкара още 3 дни на компир, как може да си ги съхрани? Иначе… а да знаеш колко обичам туршия с люти чушки, ябълки, моркови и мед…

  14. 14

    Светлинче, единственото, което правя аз, е да ги запържа леко(просто ги прекарвам през олиото) и ги замразявам за по-добри времена 😀 Сурови замразени не стават много хубави 😉

    Пусни малко подробности за тази туршия с мед! Много вкусно ми звучи! 😉

  15. 15

    Svetlina said,

    За нея питай Яна – нейната маминка я правеше.

  16. 16

    Коя е Яна? 😀 пусни и адреса 😉 ,моля!

  17. 18

    Thai said,

    Супер !! Благодаря.


Comment RSS · TrackBack URI

Вашият отговор на simplyblue Отказ