Джанки! Сега им е моментът!

Като се връщах от пазар преди малко, ме хлопна една узряла джанка по главата. Дебел намек отгоре беше 😀 ! Явно трябва да ви пиша за джанките 😉 ! Пък и защо да ви лъжа? Нещо все на сериозни теми ме избива. А в това хубаво лято сериозни теми? Абсурд! Значи пак ще бъде нещо за коремчето 😀 !

Взимате торбичка и излизате на разходка. Оглеждате се. Няма начин да не видите дърво отрупано с джанки. Изберете от по-едричките. Напълвате торбичката. Огледайте се и за червени. Но на тях май им е рано. Просто запомнете къде са и ги изчакайте да узреят.
Връщате се в къщи. Хубаво ги измивате и напълвате една тенджера с тях. Наливате им вода и ги сварявате. Стойте наблизо, че може да изкипят. Не препълвайте тенджерата! 😉
Като се сварят ги оставете да изстинат и ги претрийте през гевгир. Полученият нектар го налейте в шишета и в хладилника. Може да се пие подсладен със захар, мед или каквото ви хареса. Натурален е доста кисел и действа като бульон трезве 😉
Може да се замрази и във фризера. Тогава ще го имате и през зимата, ако остане до тогава 😀
От червените джанки става по-красив на вид.

Шепа джанки може да пуснете 10-ина мин , преди да свалите супата от котлона. Супа ,която се подправя с оцет. Само пребройте колко са джанките и преди да сервирате, извадете същия брой костилки от тенджерата! 😉 Не забравяйте това!
Е, това е!

24 коментара so far »

  1. 1

    vilford said,

    „…извадете същия брой костилки от тенджерата…“
    Не съм и подозирала, че за да си добър готвач, трябва да си и добър математик. Съдейки по себе си обаче – не от всеки математик излиза добър готвач.
    Миналата година синчето се беше пристрастило към този сок и наистина ни се наложи да прибираме и във фризера. А за супичка обикновено ползвам зелени джанки – сега ще опитам и със узрели.
    Хубав ден от мен!

  2. 2

    Диана said,

    Муниконтин, пак правиш от нищо нещо. Ще си взема две торбички тогава и завеждам днес Вили на джанкобер вместо да се моткаме като мухи без глави около блоковете. 😀 😀

  3. 3

    Засмян ден и на вас!
    Tрябваше да има много засмяни муцунки, но кой знае защо не искат да излязат! Считайте, че ги има! 😉

  4. 4

    deni4ero said,

    не спите, ли, бе, луди глАви?

  5. 5

    А ти бе, Муцунке! Снощи кога си легна, а? 😀 😀 😀
    Върви да обереш джанката на комшията, ама гледай да не те види! 😀 😀 😀

  6. 6

    deni4ero said,

    ми кога … той бате Спаси спря да хърка и се разговорихме, значи някъде към два 🙂 а комшията нема джанки 😦 а да ти кажа, като излизахме на обяд с Деничето, една жена носеше цяла кофа ЧЕРВЕНИ джанки (сирече, време им е). Мислех си я да проследя и на тихо и тъмно да я ступам и да й ги взема, после да те питам за адреса ти и да ти ги изпратя, ама реших да я пусна – има време за бой над хора с малки деца …

  7. 8

    Диана said,

    Муниконтин, да кажеш на Графът, че ни липсва и по-бързо да си оправя компютъра! (исках да кажа – моля те, предай му!)
    Ако има нужда от помощ за компютъра, кажи какъв е проблемът, за да помагаме.

  8. 9

    вили said,

    Ако обичате картофена яхния, може да прибавите 20-30 джанки вместо домати и става леко кисела. Аз много я харесвам, но все забравям броя на джанките и става яхния с костолки. Някой се мръщи след това. 😉

  9. 10

    vasilev said,

    Абе, вие вярно ли слагате на манджите джанки? Аз си мислех, че се шегувате. Джанки ям само като са узрели – сурови или на компот. Последният пресен, във вид на нектар или за зимата запечатан в буркан.

  10. 11

    deni4ero said,

    аз съм келеш, vasilev, и не слагам джанки в манджите 🙂

  11. 12

    Дианче, не разбрах какъв му е проблемът 😀 ,но е на път да го оправи! Още малко търпение. Поздравява ви всички! Графът, де 😀
    Вили, аз също слагам в доста манджи като имам джанки. Вечно забравям да ги преброя и бия камбаната като сипвам да внимават, че има костилки 😀 😀 😀
    Дени4е и Василев, ами пробвайте! Няма да ви пробият корема! 😀 Гарантирам ви! 😀 😀 😀
    Поздравите от Графа са и за вас! 😀

  12. 13

    Жени said,

    И аз не съм виждала да се готви с джанки- по нашия край ги използваме за компот или нектар. Пък като бях малко по-малка най-любимото занимание беше да се покатерим на някое дърво и да ядем джанки със сол 🙂

  13. 14

    vasilev said,

    Ако е толкова сериозно болен Графския компютър кажи, пък може да го прослушаме наистина.
    Пък за пробата… каквото ми наготвят това ям… ако ми хареса. Но като се има предвид физиката ми – повечето неща ми харесват 😉
    Жени, джанки със сол? Хмм…

  14. 15

    Жени said,

    Мхм… Ама за съжаление им мина сезонът- със сол са вкусни само като са много зелени 😉 А и не са за всеки 😛

  15. 16

    Vasilev, наистина нищо, ама нищичко не разбирам от тези джаджи. Така, че не съм го и питала, защото няма да разбера. 😉 Само знам, че до 2-3 дни трябва да е наред.
    Жени, никога не съм опитвала със сол. Много съм любопитна как са, но май вече е късно. Догодина! 😀

  16. 17

    deni4ero said,

    гледай как ‘сички се засилихме за тия джанки, а никой не се сети да пита как е главето? Ти не отсече ли после тая джанка, дет’ си позволява таквиа волности?

  17. 18

    Тиквата ми е яка, Дени4е 😀 Джанката пострада, че биде излапана 😀 😀 😀

  18. 19

    deni4ero said,

    хаххаххахаха

  19. 20

    Светла said,

    Слагам ги и аз в която манджа сваря.
    Прясното зеле става разкошно с тях.
    Поздрави на джанкомислещите!

  20. 21

    Аз също, Светле! Особено, докато са кисели! 😀

  21. 22

    vilford said,

    И все пак джанките са най-хубави сурови (а даже и зелени)! И след това встъпление по темата вече мога да се отклоня. Срещнахме се (5-има от блога), беше весело, много ни липсвахте с Графа. И сега съм сигурна какво ще стане – ще си свършиш работата тази седмица и ще направите следващата среща точно, докато съм на море. Ще трябва да роня сълзи, потопена във водата и да вдигам морското равнище.
    P.S. Утре ще ти пратя малко снимки. 🙂

  22. 23

    xunap said,

    КСП – на казармен жаргон означава „Компот от сушени плодове“. От тогава не обичам особено джанки.
    Иначе ще стане киселичтък нектар, точно какъвто обичам. А майка ми слага зелени джанки в бурканите със зелен боб, та после става ужасно кисел. Но може да пробвате.
    Багера

  23. 24

    Няма! Обещавам! Чак като се върнеш vilford! Не вдигай морското ниво, а се плацикай и за мен! 😉 😀
    хипи, ще пробвам! 😀


Comment RSS · TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: