Щафетата приета!

Докато клечах на старта, се опитах да измисля нещо, което да не изисква печка, ама…. Горещо, не горещо – вкусните неща си искат жертви 😀 ! И ето ви пет любими летни манджи. Първите две са без печка, но отпускарски! Освен ако не искате да утепате шефа си 😀 !

МАЙОНЕЗАТА НА ГАЦЕТО:

трябват ви две големи глави чесън.( Гледайте да не е китайски, че е прекалено лют) Олио, сол и лимон. И пасатор. На ръка става , но е голямо бъркане! А, и студена вода накрая!

В буркан, в който влиза пасаторът, слагате чесъна, солта (не прекалявайте! После ще добавите, ако трябва!) и около една чаена чашка олио. Включвате пасатора. Става майонеза. Изстисквате лимон на вкус и добавяте сол, ако има нужда. Накрая сипвате една супена лъжица студена вода и отново добре я разбърквате.

Купувате вкусно хлебче и мажете на филийки! Ако сте на море, около вас на плажа се образува празен кръг 😀 ! Даже мухите и комарите започват деликатно да ви избягват! Но какво ви пука за тях! 😀

ДОМАТИТЕ НА БОЖИДАР:

Домати – много. Узрели, вкусни, градински! Пак чесън, сол и олио. Също отпускарско ядене е.

В купа, тенджера или какъвто дълбок съд имате под ръка, нарязвате доматите на дребничко. Докато ги режете малко ги понамачквате. Леко! Счуквате колкото искате чесън. Колкото повече, толкова повече 😀 . Хайде при доматите, сол и олио. Може и зехтин. И вечерята е готова!

Сипвате в чинии и сърбате с лъжици.

Предупреждение: яде много хляб 😀  Aма пък е вкусно……

До тук с безкотлонните.

ТИКВИЧКИТЕ НА МАМА:

Тиквички … да напълнят нарязани стъклената тенджера, пресен лук, пресен чесън, магданоз, копър (може и джоджен), олио, сол, черен пипер, 1 кофичка кисело мляко (престояло по-добре) и една лъжица брашно. Може и 2-3 яйца.

Нарязвате тиквичките на едричко, лука и чесъна също на едричко. Зеленилката както ви сърце иска. Всичко в тенджерата. Посолявате, пиперче, не забравяйте олио (около 1 пръст на дъното) Фолио или капак и хайде във фурната. Никаква вода! Като се опекат -разбърквате брашното,  киселото мляко и яицата (?). Опитвате на сол. Ако има нужда, добавяте в млякото. Заливате ги и пак във фурната. Този път без капак.

Извадете ги поне 1/2 час преди сервиране. Да си вземат солука 😀 Вкусни са и студени.

ПАК МАМИН СПЕЦИАЛИТЕТ! МНООООГО ВКУСНА РИБА!

1 риба. Оригиналът е с шаран. Може и някаква друга да е, но от същия фасон.

1 коф. кисело мляко, няколко скилидки чесън, 2-3 даф, листчета, 2-3 зрънца бахар, черен пипер, червен пипер за рибата, сол, олио и една лъжица брашно.

Изчиствате добре рибата и внимание! Сцепвате я по дължината и от към гърба! Внимавайте с ножа!

На дъното на тавичката слагате не много олио. Особено ако е шаран. Дафиновите листчета и бахара. Слагате рибата със сцепената част нагоре. Посолявате я и добре я омазвате с червен пипер. Заминава във фурната да се опече. Без капак!

Вече си знаета работата с киселото мляко. В бъркалото сложете няколко скилидки чесън. Смачкан или пресован. Тук е по-добре да сложите яйца! Класика е!

Заливате опечената риба и още малко във фурната – да се запече. Не се яде вряла, но топла да е.

И накрая   ДЕСЕРТ!

ЯГОДИ с 😀 КИСЕЛО МЛЯКО 😀  Познайте от три пъти! Пак мамина рецепта!

Ягоди. От по-дребничките. Те са по-евтини и по-вкусни, защото са по-узрели. Чакали са ги белким наедреят! 😀  Кисело мляко, може и малко сметана, захар.

Приготвяте си една купа до умивалника. Миете ягодите, махате им дръжките и ги пускате в купата. Отвреме навреме им ръсвате захар. Ако забравите – накрая ги наръсвате. Няма страшно. Купата в хладилника. Като им дойде момента – в купички, отгоре кисело мляко.

Внимание! Под ягодите има страхотен сок! Вадите от него с лъжичка и поливате млякото! Красота!

За днес толкова! Предавам щафетата на следващия! Успех! 😀

Kak се казва пръчката, която се предава? Май, никога не съм знаела 😉

Advertisements

18 Коментари so far »

  1. 1

    Диана said,

    Май точно пръчката се казва щафета 😀

    Значи тази заливка с кис. мляко и брашното се оказва универсална! Нещо като застройка. И аз обичам да застройвам манджите. Ще опитам тиквичките непременно. Шаран – опасявам се, че никой няма да ми го яде – последния път това се случи с него.
    Обаче ягодите ми напълниха устата със слюнка 😀 😀
    Тях ще гледам още утре да ги пробвам!

  2. 2

    Забравих да спомена, че така, със захар, ягодите се запазват доста дълго в хладилника. Няколко дни. Което иначе е невъзможно. Знаете колко нежни са ягодите и колко бързо изгниват.
    Дианче, пробвай ги! А шаранът е за по-хладно време. Можеш да пробваш с по лека риба, ако твоите хора обичат риба. 😀

  3. 3

    deni4ero said,

    ейййй, тва с майонезата и тиквичките ще ги пробвам задължително по-нататъка, напрво ме заплениха …

  4. 4

    Диана said,

    Обичат, ама шаранът има много кости. Кажи с каква друга риба става. Ние ядем скумрия, пастърва и хек най-вече.

  5. 5

    Има време, дени4е. На господина няма да му се хареса чесънът. 😀 😀 😀 Но пробвай ягодките!
    Дианче, пробвай с по-едра пъстърва или хек Със скумрия няма да е вкусно.

  6. 6

    deni4ero said,

    оф, Муцуни, ягоди са ми любимия плод, но той възропта бурно и срещу тях и тази година плодове – трънки и глогинки …

  7. 7

    вили said,

    Ех, тая мама! Много й са хубави манджичките! ще изпробвам, но без чесън! 😀 😀

  8. 8

    Жалко, deni4e, мислех, че поне това ще ти позволи! Нищо! Има време – живот и здраве! 😀 😀 😀
    Вили, пробвай и кажи как е без чесън! 😉

  9. 9

    vasilev said,

    Я пак да се включа.
    Значи това с псевдомайонезата баба ми го прави и става много вкусно, но аз почти не ям хляб вече.
    Относно втората рецепта… доматите през лятото ги предпочитам не намачкани,а нарязани със сирене, а ако знаеш колко ракия или мастика изпиват… Зимата обаче какво правя: домати от буркан – те и без друго вече са меки, слагам и печени чушки пак от буркан и останалото както казваш.
    Рибата… съм чувал, че не трябва да се консумира едновременно с мляко и яйца. Нещо водело до стомашно-чревни неразположения 🙂 Диана, следващия път като ти остане шарана ми се обади – ще го изядем 😉 Разбира се ще донеса и бяло винце 😉
    А за ягодите… ям ги само със сметана и то не от купички 😉
    Желая Ви приятни почивни дни 🙂

  10. 10

    Муниконтин said,

    Това за рибата и млякото се отнася само за осолена сурова риба!Особено, ако е пресносола! А този вариант сме го яли десетки години, десетки хора и никой не се е отровил досега! 😀
    Не бой се! 😀 😀 😀 Пускам само проверени от времето манджи 🙂

  11. 11

    Диана said,

    И аз го знам това за рибата и млякото, но мислех, че защото и двете са богат източник на белтъчини (а ако сложим и яйца…). А понякога от голямо количество белтъчини, погълнати наведнъж, се изриваш. Поне децата го правят. Та и аз внимавам за риба + мляко. Но може и да е вярно, че проблемът се отнася само за суровата осолена риба, както казваш, Муци, и че не е в натрупването на белтъчини.
    Василев, не съм сигурна кога пак ще купувам шаран. Като си помисля как му стъргах люспите последния път и после из цялата кухня се натъквах на тях още дълго време… А после се оказа, че имало и шарани без люспи. 😀 😀

  12. 12

    deni4ero said,

    тва щях да ви питам, и Муцуни, и Дид – нема ли готови риби, направени само да ги овкусиш, а не тепърва да ги чистиш, кормиш и така нататъка. Щото, колкото и да ми харесва рецептата, ей тва с тези упражениния върху рибата, ме отказват още на пръв прочит и ще си остане неопитана хубава рибица :тюх:

  13. 13

    vasilev said,

    Аз мога и да го изчистя… освен да го изям 😉

  14. 14

    vasilev said,

    Сега видях и последния коментар. Деничеро, тръпката е в улавянето и чистенето на рибата. Останалото и Ути го може 🙂

  15. 15

    deni4ero said,

    хай нема нужда от такава тръпка тогава 😀

  16. 16

    вили said,

    Има, Деничеро такива риби. Те са на филета и аз си купувам рибата от магазин „Сани“(в „Гранд“). По скъпички са обикновенно този вид риби, но аз ги предпочитам защото можеш веднага да я приготвяш. Обичам много риба, но само да я ям. От миризмата на сурова риба ми призлява. Мога само да я пържа, ако е готова и нарязана на парченца.
    Василев, и аз обичам да хващам риба, но не виждам тръпка в чистенето. Нека да оставим нещо и за вас мъжете! Толкова добре се справяте с рибата, да не ви отнемаме от малките удоволствия в живота! 😆 😆

  17. 17

    vilford said,

    Муниконтин, направо очаквах и в последната рецепта да има чесън. Направи ми впечатление, че той е лайтмотивът на рецептите. Което е напълно правилно! И искрено благодарим, че поне 2 са без готвене. Бегом към кухнята сега!

  18. 18

    vilford, сещам се още 2-3 неща без готвене! Сега им е момента! Утре ще ги пусна.Предполагам, че всички ги знаете. Само напомнянка ще бъде. 😀
    А на чесъна, сега му е времето! Най-вкусен е сега, докато е млад още. 😀


Comment RSS · TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: